Ruurd Wytzes
(Omstr 1560-)

 

Gezin

Partners / kinderen:
Tiets Gjalts

Ruurd Wytzes

  • Geboren: Omstr 1560, Grouw
  • Huwelijk: Tiets Gjalts omstreeks 1590 te Grouw
Afbeelding

opsommingsteken  Algemene notities:

De voorouders van Adam Ruurds.
De Vleers en de Nijdams uit Oldeboorn, de Nieuwdams uit Oudega, de Vissers, Hiemstra's en de 'van der Hoek' familie uit Grouw zijn directe afstammelingen van Ruurd Wytzes en Tiet Gjalts, boer en boerin uit Grouw. Het echtpaar Ruurd Wytzes en Tiet Gjalts moeten zijn geboren in de tijd van de reformatie (Luther en Calvijn). Hun ouders waren zeer waarschijnlijk Baptist omdat de leer van Menno Simons als een rots tot op de dag van vandaag op hun nakomelingen is overgedragen. Adam Ruurds was de eerste na vijf generaties die brak met deze traditie.
Ruurd Wytzes had minstens zeven kinderen en vijfendertig kleinkinderen. De meeste Baptist families uit Idaarderadeel en Utingeradeel hebben hem als directe voorouder.
Ruurd Wytzes en Tiet Gjalts waren welgesteld. Zij leende geld aan anderen en ook aan het gedrag van hun kinderen kunnen we dit opmaken.
Tryn Ruurds, de vrouw van Arrien Theunis, grootmoeder en -vader van Adam, bracht met haar huwelijk 5672 Caroli gulden met zich mee, een enorme som geld in die tijd. Haar man, Arrien Theunis, had een beetje minder. Hij bracht 2629 Caroli guldens mee hetgeen een leuk bedrag was om een leven op te bouwen.
Veelvuldig zijn we gestuit op geldleningen. We zijn terecht gekomen bij dertig mensen waar 50 tot wel 1000 Caroli guldens aan zijn geleend.
Arrien Theunis werd niet oud en Tryn Ruurds trouwde daarna met Fokke Jacobs. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren zodat ze in totaal zeven kinderen moesten grootbrengen. Toen deze kinderen trouwde vroegen ze hun deel van het geld en zodoende hebben we kunnen achterhalen dat het grote geldbedrag uiteenviel in kleinere bedragen. De nakomelingen waren hierdoor kleine boeren met minder kapitaal.
Van de kinderen van Tryn Ruurds trouwde Bauck, een zus van Ruurd Arriens, met Sicke Clazes uit Joure.
Aaltje, een halfzuster, trouwde in 1702 met Tjebbe Fokkes uit Oldeboorn. Tryn, ook een halfzuster, trouwde in 1707 met Fokke Ydes (stamboom 'de Boer' en 'de Jong' uit Untingeradeel). Antje, ook een halfzuster, trouwde in 1709 met Evert Sierds. Arjen, een halfbroer, trouwde in 1716 met Jaayke Hessels en Aafje, een halfzuster, trouwde in 1719 met Homme Aukes (stamboom Dijksta en 'de Jong' uit Akkrum-Oldeboorn).

Kitchener, 20 Ocober 1998. H.Versteeg


Afbeelding

Ruurd trouwde Tiets Gjalts omstreeks 1590 te Grouw. (Tiets Gjalts werd geboren omstreeks 1565.)



Startpagina | Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 28 Jun 2009 met Legacy 7.0 van Millennia