pijl pijl pijl pijl
Klaas Krijns Walthuis
(1813-1894)
Femke (Wimke) Gerrits Hoekema
(1812-1896)
Wopke Minderts Nicolai
(1807-1867)
Elizabeth Starren
(1818-1867)
Krijn Klazes Walthuis
(1845-1923)
Jeltje Wopkes Nicolai
(1849-1918)
Wopke Krijns Walthuis
(1884-)

 

Gezin

Partners / kinderen:
Catharina Brongers

Wopke Krijns Walthuis

  • Geboren: 10 Mrt 1884, Utingeradeel
  • Huwelijk: Catharina Brongers op 25 Mei 1916 te Onstwedde
  • Overleden: Emmen
Afbeelding

opsommingsteken  Algemene notities:

Heeft op 3/8/1906 in Akkrum meegedaan aan wielerwedstrijd en eindigde als eerste. Zijn broer Klaas eindigde als tweede.

Op basis van informatie op de Webpagina: http://members.home.nl/debentepol/schepers.htm
waarin een artikel staat over de ontstaansgeschiedenis van het Scheper ziekenhuis te Emmen in 1918. Een kleine passage uit dit artikel:
Wanneer de "Varkens", die o.a. gevoerd werden met overgebleven eten, vetgemest waren, moesten ze geslacht worden. Op een bakfiets werden de varkens naar slager_Walthuis_ gebracht aan de Weerdingerstraat.

De volgende informatie is afkomstig van:
http://www.historisch-emmen.nl/f_300_wijken_buurten/f_301_emmermeer/p_301a3.htm

Tussen de Weerdingerstraat en de NOLS spoorlijn, pal naast de Bendien aan de Hunenbaan stond ooit de exportslachterij Drenthina. Deze slachterij behoorde tot een co÷peratie van vier slachterijen die verder nog stonden in Hoogeveen, Meppel en Coevorden. De exportslachterij in Emmen is gesticht op 24 maart 1910. EÚn van de werknemers was de heer Wopke Krijns Walthuis. Zijn vader dreef een exportslachterij in Akkrum, Friesland.
Omdat de co÷peratie ter ziele ging begon de heer Walthuis een vee en vleeshandel op de hoek Weerdingerstraat Polenstraat. Deze werd nog gebouwd door aannemer Daanje van het Noordeind. Hier werden ongeveer 40-50 varkens per dag geslacht. Dit alles gebeurde uiteraard handmatig door ongeveer 20 arbeiders, machines bestonden er nog niet voor.
In de jaren dertig vonden in een afzonderlijke hal er achter wel eens noodslachtingen plaats. Dan werd er briefjes aan de bomen gehangen met de mededeling dat er op een bepaalde tijd goedkoop vlees (het zogenaamde vrijbankvlees) te koop was. Dit geschiedde onder toezicht van een keurmeester. Het vlees wat niet vertrouwd was werd er echter keurig afgesneden.
Toen Walthuis overleed betekende dit ook het einde van de slachterij. Zoon Jaap voelde meer voor reparatie en verkoop van auto's als voor verkoop van vleesproducten. Hij dreef de bekende garage Walthuis aan de Weden en is tegenwoordig een uiterst deskundige verzamelaar van allerhande zaken op gebied van transport. Op de plaats van de vee en vleeshandel werd door een projectontwikkelaar een uit drie verdiepingen bestaand woon/winkel gebouw neergezet.

opsommingsteken  Onderzoek notities:

http://www.friesfietsarchief.net/1906/00238.htm

Afbeelding

opsommingsteken  Gebeurtenissen in zijn/haar leven:

Ľ Beroep. Slager te Emmen


Afbeelding

Wopke trouwde Catharina Brongers, dochter van Jacob Brongers en Annechien Rubingh, op 25 Mei 1916 te Onstwedde. (Catharina Brongers werd geboren omstreeks 1892.)Startpagina | Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 28 Jun 2009 met Legacy 7.0 van Millennia